Oefentherapie bij bekkenbodemklachten of urineverlies

Oefentherapie Cesar Montfoort

Weet wat u beweegt!

Bekkenbodem klachten

De bekkenbodem heeft drie functies: sluiten, openen en het dragen van de buikorganen. De bekkenbodemspieren kunnen te zwak of juist te gespannen zijn, of ze functioneren niet op de goede manier of op het juiste moment, waardoor stoornissen op treden. We kunnen bekkenbodemspieren aanspannen en ontspannen. Veel mensen zijn zich hiervan niet bewust of voelen dit niet.

De klachten

Mannen, vrouwen, kinderen en ouderen, iedereen kan problemen krijgen doordat de bekkenbodem niet goed functioneert. Dit kan bijvoorbeeld optreden na een bevalling, in de overgang, na meerdere blaasontstekingen, na een buikoperatie.
Enkele veel voorkomende bekkenbodemklachten zijn:

  • Ongewild verlies van druppels urine tijdens inspanning (stress-incontinentie)
  • Veelvuldig niet te onderdrukken aandrang om te plassen (urge-incontinentie)
  • Verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen
  • Pijn in de onderbuik
  • Niet zindelijk zijn

banner-bekken-bodem

De behandeling

Wij werken niet inwendig. U oefent met uw ondergoed aan. De oefentherapeut Cesar leert u de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken. Omdat u de spieren van de bekkenbodem zelf niet kunt zien, is het soms moeilijk om ze goed te gebruiken en te trainen. Door middel van oefeningen kunt u de bekkenbodemspieren versterken. Zo kunnen ze beter de druk opvangen die er bij bewegingen op de bekkenbodem ontstaat.Ā Ook het afsluitmechanisme van de blaas kan worden versterkt, zodat u minder gemakkelijk ongewild urine verliest. Als er een verzakking bestaat, kunnen bekkenbodemoefeningen dit niet meer ongedaan maken, hoewel de klachten van een verzakking wel eens willen verminderen. Bij klachten van een te gespannen bekkenbodem leert de oefentherapeut u hoe u de bekkenbodemspieren kunt ontspannen. Daarnaast is het belangrijk de basisspanning van de bekkenbodem optimaal te houden door goede houding en beweging.

Voor meer informatie of vragen kunt u altijd bellen naar de praktijk en vragen naar Leontine van den Hil.
Tel: 0348-476805. U kunt ook mailen naar oefentherapiecesarmontfoort@gmail.com