Oefentherapie bij spanningsklachten, burn-out, overspannenheid, angst en paniek.

Oefentherapie Cesar Montfoort

Weet wat u beweegt!

Psychosomatische oefentherapie bij spanningsklachten of onbegrepen klachten

Stress, gespannen, overbelast, angstig, uit balans geraakt? Psychosomatische klachten? De psychosomatisch oefentherapeut helpt u weer in balans te komen.

Uit balans

Een te hoge werkdruk, te veel drukte thuis, ingrijpende gebeurtenissen in je leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen kunnen stress opleveren. Je kunt daardoor uit balans raken. Veel en langdurige stress kan psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken. Psychosomatische oefentherapie kan je weer helpen lichaam en geest in balans te brengen.

Stress moet aan en uit kunnen

Stress, je hebt er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als we ons goed voelen. Stress kan zelfs gezond zijn. We hebben het soms nodig om goed te presenteren, onszelf te motiveren en het beste uit ons zelf te halen. Stress wordt ongezond als we stress niet afwisselen met ontspanning en herstel. Of te wel stress moet aan en uit kunnen. Zodra er sprake is van teveel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest onvoldoende herstellen, met als gevolg lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties. Hoe meer we uit balans raken en onze kracht verliezen, hoe meer signalen van stress we afgeven.

psot-banner

Psychosomatische klachten

Spanning of stress is vaak een combinatie van psychische en lichamelijke klachten. We spreken dan van psychosomatische klachten. Ook de manier waarop we tegen een klacht aankijken of hoe we met het probleem omgaan, kan een rol spelen bij het ontstaan van stressklachten. Dit wordt een ineffectieve klacht- of probleemhantering, ofwel ineffectieve copingstijl genoemd.

Lichamelijke symptomen van stress

Moeheid, slaapproblemen, gespannen nek, schouder,- rugspieren, spanningshoofdpijn, rugpijn, misselijk, pijn of druk op de borst, benauwdheid, hartkloppingen, duizeligheid, hyperventilatie

Psychische symptomen van stress

Onrust, gejaagd, concentratievermindering, vergeetachtig, piekeren, besluiteloos, prikkelbaar, irritatie, somber, angst, lusteloos, desinteresse, onzeker, verminderd zelfvertrouwen

Gedragsmatige symptomen van stress

Minder presteren, meer fouten maken, huilbuien of uitbarstingen van woede, bijna ongevallen, meer roken, overmatig alcoholgebruik, toegenomen gebruik van slaap en kalmeringsmiddelen, vermijden van sociale contacten.

Psychosomatische behandeling

Wat beweegt je in je doen en laten? Ben je bang dat je meer pijn krijgt en blijf je daarom liever thuis? Word je beperkt in je bewegen en je bezigheden? Loop je jezelf voorbij en doe je meer dan goed voor je is? Veel mensen willen graag in balans zijn. Die balans is voor iedereen verschillend. De behandeling is gericht op herstel van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en het versterken van de persoonlijke kracht en kwaliteit. De behandeling kan bestaan uit:

  • Therapeutisch lichaamswerk: door middel van ontspanning, adem- en aandachtsoefeningen (o.a. mindfulness) leer je weer in balans, tot rust en in je kracht te komen, waardoor klachten kunnen verminderen.
  • Therapeutische gesprekken: het probleem helder krijgen, verwerken, indien mogelijk op te lossen of beter te hanteren. Hierbij wordt o.a. gebruik gemaakt van interventies uit: Cognitieve gedragstherapie CGT, waardoor je meer inzicht krijgt in je gedachten, emoties en handelen en leert er beter mee om te gaan. En uit: ACT, Acceptance and Commitment Therapy, een gedragstherapie die helpt om op een flexibele manier om te gaan met de problemen die je tegenkomt. Acceptatie: Ruimte maken voor vervelende ervaringen. Afstand nemen van je gedachten. Flexibel omgaan met je zelf(beeld). Aandacht voor het hier en nu. Stilstaan bij wat je echt belangrijk vindt. Commitment: Investeren in je waarden en wat je echt belangrijk vindt.
  • Coping: Anders leren omgaan met klachten en/of problemen.

Voor meer informatie of vragen kunt u altijd bellen naar de praktijk en vragen naar Leontine van den Hil.
Tel: 0348-476805. U kunt ook mailen naar oefentherapiecesarmontfoort@gmail.com

Logo PO DEF PMS